Piotr Twardowski
Redakcja lenikonopie.pl
Mogą powodować różne problemy zdrowotne, w tym niedożywienie i choroby układu krążenia. Mają również najwyższy wskaźnik śmiertelności wśród wszystkich zaburzeń psychicznych. Osoby z zaburzeniami odżywiania mogą wyzdrowieć, poprawić swoje zdrowie psychiczne i wypracować nowe nawyki żywieniowe.
A
Spis treści
A
Aeating disordersa odnosi się do grupy złożonych stanów psychicznych, które mogą poważnie wpływać na zdrowie i funkcjonowanie psychospołeczne.
Wyróżnia się pięć podstawowych zaburzeń odżywiania.
a|zaburzenia odżywiania (
anoreksja),a|
bulimia,a|
Zaburzenia napadowe związane z przejadaniem się
,a|
nieokreślone zaburzenia odżywiania.
A
Osoby z psychicznymi zaburzeniami odżywiania unikają jedzenia, ograniczają spożycie niektórych pokarmów lub jedzą ich bardzo mało. Nawet jeśli mają znaczną niedowagę, mogą nadal czuć, że zmagają się z nadwagą.
Anoreksja występuje najczęściej u młodych kobiet w wieku od 15 do 19 lat.Ajednak może dotyczyć również osób dorosłych, jak i starszych.
Objawy anoreksji obejmują:
posiadanie niezwykle niskiego wskaźnika masy ciała (BMI),a
bycie
nadwagą pomimo zdrowej wagi lub niedowagą,a| an
Skrajny lęk przed przybraniem na wadze
przyjmowanie leków hamujących apetyt,a|
Problemy fizyczne, takie jak uczucie zawrotów głowy lub zawroty głowy, wypadanie włosów, sucha skóra i inne objawy.
niektóre osoby z psychicznym zaburzeniem odżywiania mogą również wymiotować, wykonywać ekstremalne ćwiczenia lub stosować środki przeczyszczające/ moczopędne.
A
A
Bulimia charakteryzuje się nawracającymi epizodami spożywania dużych ilości pokarmu i poczuciem braku kontroli.
Po tych zachowaniach kompensujących nadmiar jedzenia następuje
a|wymuszone wymioty
nadmierne stosowanie środków przeczyszczających lub moczopędnych,a
intensywne ćwiczenia.
Chory na bulimię może utrzymać prawidłową wagę, a nawet może mieć nadwagę, w przeciwieństwie do osób z anoreksją.
Bulimia występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. National Comorbidity Survey wykazał, że wskaźnik rozpowszechnienia bulimii w ciągu całego życia wśród kobiet był pięciokrotnie wyższy (0,5%) niż wśród mężczyzn (0,1%). Kobiety rozwijają bulimię średnio w wieku 18 lub 19 lat. Jednak najbardziej zagrożone są nastolatki w wieku od 15 do 19 lat oraz młode kobiety w wieku od 20 do 24 lat.
Objawy bulimii obejmują:
spożywanie bardzo dużych ilości jedzenia w krótkim czasie, często w sposób wymykający się spod kontroli a objadanie się,a
wymioty,a|
Może wystąpić zmiana nastroju, np. niepokój lub napięcie.
Zaburzenia objadania się mogą powodować, że ludzie tracą kontrolę nad swoim A 1/4 jedzeniem. W przeciwieństwie do bulimii, w tym zaburzeniu nie występuje wzorzec nadmiernego jedzenia, postu lub przeczyszczania. Osoby cierpiące na BED często mają nadwagę lub są otyłe.
Chociaż choroba może dotyczyć mężczyzn i kobiet w każdym wieku, najczęściej zaczyna się u nastolatków i młodych dorosłych.
BED charakteryzuje się niezdolnością do kontrolowania ilości jedzenia spożywanego w krótkim czasie.
spożywanie
spożywający
Poczucie winy, wstydu lub obrzydzenia po ataku objadania się.
Other Specified Feeding Disorder (OSFED), jest mniej znany, że zaburzenia odżywiania, bulimia, czy BED.
OSFED jest tak naprawdę najczęstszą diagnozą zaburzeń odżywiania. Stanowi od 32 do 53% wszystkich osób z problemami żywieniowymi. Do tej grupy zalicza się również inne zaburzenia, które nie spełniają pełnych kryteriów anoreksji lub bulimii.
Niektóre wspólne objawy obejmują:
odmowa spożywania pewnych pokarmów,a
oczyszczanie
Obecność jedzenia
Rytuały takie jak nadmierne jedzenie
pomijanie posiłków lub jedzenie bardzo małych porcji,a
nadmierne ćwiczenia.
Kategoria ta obejmuje przypadki, w których objawy charakterystyczne dla zaburzeń odżywiania powodują klinicznie poważny stres lub upośledzenie w społecznym lub zawodowym obszarze funkcjonowania. Nie spełniają one jednak wszystkich kryteriów dla któregokolwiek z tych zaburzeń odżywiania.
A
Systemy endokannabinoidowe kontrolują ścieżkę sygnalizacyjną między twoim ciałem a mózgiem. Obejmuje to uczucia głodu lub sytości. Naukowcy odkryli, że nieprawidłowe działanie neuroprzekaźników jest główną przyczyną anoreksji lub bulimii u kobiet. A Kannabinoidy w konopiach mogą wpływać na endokannabinoidy, a tym samym poprawiać aktywność neuroprzekaźników. A Konopie mogą również wpływać na strukturę w Twoim mózgu zwaną Insula (parte of the cingulate gl). Struktura ta jest odpowiedzialna za reakcje emocjonalne i zachcianki żywieniowe. Dlatego też kon opie mogą być stosowane w leczeniu zaburzeń odżywiania.
Badania naukowe wykazały, że receptory kannabinoidowe CB1 (i CB2) kontrolują przyjmowanie pokarmów. Regulują odczuwanie głodu. Badania kliniczne i wiele prób klinicznych potwierdziły wpływ CBD i THC na receptory CB1 i CB2. Receptory te stają się aktywne podczas przyjmowania marihuany. Pozwala to cieszyć się lepiej smakującymi potrawami i odczuwać większą przyjemność z jedzenia. Medyczna marihuana może również odgrywać znaczącą rolę w stymulowaniu apetytu. Wpływa ona na szlak leptyny, hormonu sytości. Konopie powodują również wzrost uwalniania anandamidu. Ma to kluczowe znaczenie dla kontrolowania zachowań żywieniowych i wydatków energetycznych. Te niezwykłe właściwości sprawiają, że konopie medyczne są doskonałym wyborem dla pacjentów z różnymi zaburzeniami odżywiania.
Pacjenci z zaburzeniami odżywiania stwierdzili, że marihuana może poprawić ich apetyt i zwiększyć przyjemność z jedzenia.A to pomaga zmniejszyć niepokój, który jest często związany z osobami z zaburzeniami odżywiania. Pacjenci z zaburzeniami odżywiania stale martwią się o swoją wagę i czują się przygnębieni swoim wyglądem.A Włączenie marihuany do leczenia zaburzeń odżywiania może poprawić apetyt, kontrolować nudę, zmniejszyć niepokój i zapewnić poczucie relaksu.
W 2014 roku europejscy neuronaukowcy przeprowadzili badanie na zwierzętach, aby zrozumieć, dlaczego marihuana (konkretnie THC) może być przydatna w leczeniu anoreksji. Anoreksja to stan, który wpływa na zdolność do cieszenia się wieloma czynnościami, w tym jedzeniem. Autorzy badania stwierdzili, że 1/4 eA THC aktywuje receptor CB1, zwiększając przyjemność z jedzenia, a tym samym zwiększając wrażliwość na smak, co zachęca do jedzenia.
Badanie na ludziach przeprowadzone przez Danish Disorders Center w Odense dostarczyło zachęcających danych na temat stosowania marihuany w leczeniu anoreksji. W badaniu wzięły udział 24 osoby, którym podawano albo placebo, albo dronabinol (syntetyczną wersję THC). Średni przyrost masy ciała u pacjentów, którzy otrzymali syntetyczne THC był o 0,7 kg (1,6 lbs) większy niż u osób, które otrzymały placebo. Autorzy badania zauważyli, że u 1/4 pacjentów leczenie było dobrze tolerowane i miało tylko niewielkie efekty uboczne. Badacze śledzili uczestników przez rok po rozpoczęciu leczenia. Stwierdzili, że A 1/4 objawów doświadczanych przez pacjentów w grupach leczonych THC stopniowo ustępowała. Pacjenci wykazali również wzrost odzysku i brak oznak uzależnienia od marihuany .
W badaniu z 2004 roku przeanalizowano 180 pacjentów cierpiących na bulimię i 148 zdrowych osób bez zaburzeń odżywiania. Szukali mutacji w dwóch genach endokannabinoidowych, genie receptora CB1 i genie FAAH (hydrolazy amidów kwasów tłuszczowych). Enzym ten w naturalny sposób rozkłada kannabinoidy w organizmie człowieka.
Wyniki pokazały, że u chorych na bulimię A częściej występowały mutacje w obrębie genu receptora CB1, lub genu FAAH. Badania te pokazują, że bulimia jest stanem, który można prześledzić pod kątem predyspozycji genetycznych. WykazanoA, że kannabinoidy z medycznej marihuany mogą być stosowane w leczeniu bulimii. Dzieje się tak, ponieważ mutacje genetyczne mogą powodować zmniejszoną wrażliwość na naturalnie występujące endokannabinoidy.
Redakcja lenikonopie.pl
lenikonopie.pl - portal o tematyce konopnej
Dostarczamy najświeższe informacje o marihuanie i konopi