Michał Biel
Redakcja lenikonopie.pl
Wyobraź sobie świeżo wyciętą, dojrzałą i soczystą cytrynę. Czy czujesz ten świeży, cytrusowy zapach? To wyjątkowe uczucie jest spowodowane terpenami. Terpeny są również znane jako węglowodory aromatyczne. Nadają roślinom ich unikalny zapach, a także mogą wpływać na ich smak. Przedstawimy Ci znaczenia najważniejszych Terpenów, a także ich unikalne właściwości i aromat. Zaczynajmy!
Terpeny są również znane jako węglowodory aromatyczne i znajdują się we wszystkich roślinach, nie tylko w konopiach. Są one wykorzystywane przede wszystkim do ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, ale mogą być również stosowane w medycynie, aby zapewnić różne korzyści zdrowotne. Obecnie w roślinach konopi indyjskich zidentyfikowanych jest ponad 200 terpenów. Ich obecność i ilość może się różnić w zależności od odmiany. To dlatego niektóre terpeny wydzielają silniejszy lub mniej przyjemny aromat. Związki te są rozpuszczalne w tłuszczach, więc mogą łatwo przekroczyć barierę krew-membrana, aby bezpośrednio wpłynąć na centralny układ nerwowy. terpeny pomagają kannabinoidom w przedostaniu się przez tę barierę, aby dotrzeć do mózgu. Jest to unikalna właściwość, która pozwala na dostosowanie terapii medyczną marihuaną w celu uzyskania najlepszych rezultatów. A
Myrcene jest pierwszym terpenem, nad którym naukowcy poświęcili dużo czasu i badań. Myrcene jest powszechnym terpenem, który można znaleźć w konopiach i mango, wśród innych owoców cytrusowych. Ma wyraźny, chmielowy aromat. Niektórzy wykrywają również nuty ziołowe i pierzaste. Mircen jest silnym środkiem uspokajającym. Olejki CBD i szczepy marihuany medycznej o wysokiej zawartości tego terpenu są zalecane dla osób cierpiących na zaburzenia lękowe lub PTSD. Mircen ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne .
Aromat: chmielowy, ziemisty, ziołowy, pixie-like.
Temperatura wrzenia/przygotowania: 168AdegC.
Limonene, to bardzo zbawienny terpen, który jest niezwykle popularny. Jego wyjątkowy aromat przypomina owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i cytryny, co sprawia, że jest bardzo popularny. Jego zdolność do uspokojenia, wyciszenia i poprawy nastroju to druga cecha wyróżniająca.
W 2013 roku zbadano wpływ limonenu na dopaminę i serotoninę [2]. Stwierdzono, że oprócz zwiększenia ilości serotoniny, limonen może również zmniejszać objawy lękowe. Wpływa również na receptory adenozyny, które z kolei zwiększają produkcję dopaminy. Badacze doszli do wniosku, że limonen może być pomocny w walce nie tylko z zaburzeniami lękowymi, ale także z depresją.
Jedno z badań z 2007 roku wykazało, że Limonene jest również skutecznym środkiem na problemy z A 1/4 OAD. Neutralizuje on kwas A 1/4 OAD, łagodząc objawy takie jak nadkwasota, zgaga i refluks czy wrzody A 1/4 OAD [3].
Ten cytrusowy terpen działa jako naturalny wzmacniacz odporności. Zwiększa zdolność organizmu do zwalczania wielu chorób [4].
Podsumowując, limonen, terpen, jest świetny w leczeniu niepokoju, zgagi, a nawet w poprawianiu układu odpornościowego.
Zapach: cytrusowy, cytrynowy, pomarańczowy.
Temperatura wrzenia/przygotowania: 176AdegC.
Pinen jest terpenem, który wspomaga pamięć. Zapobiega również zaburzeniom pamięci krótkotrwałej wywołanym przez THC [1]. Ponieważ może przenikać przez barierę krew-mózg, jego bezpośrednie działanie na centralny układ nerwowy jest oczywiste. Naukowcy przyjrzeli się bliżej i odkryli, że pinen może być bardzo pomocny w leczeniu zaburzeń neurodegeneracyjnych. Dzieje się tak dlatego, że blokuje on enzym acetylocholinesterazę [5]. Enzym ten jest odpowiedzialny za rozkład acetylocholiny, jednego z najważniejszych neuroprzekaźników. Na przykład leczenie Alzheimera można osiągnąć poprzez zahamowanie poziomu acetylocholiny.
Naukowcy są zaskoczeni tym niepozornym terpenem, który ma tak wiele prozdrowotnych właściwości. Działa jako związek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Naukowcy zwrócili również uwagę na antybakteryjne właściwości pinen w badaniu dotyczącym bakterii wywołujących zapalenie wsierdzia. Wynik był taki, że wszystkie bakterie zostały zlikwidowane w ciągu 24 godzin [6].
Zapach: sosnowy, drzewny.
Temperatura wrzenia/przygotowania: 155 C.
Redakcja lenikonopie.pl
lenikonopie.pl - portal o tematyce konopnej
Dostarczamy najświeższe informacje o marihuanie i konopi